Podczas diety odchudzającej, warto wiedzieć, że warzywa oprócz niskiej kaloryczności, niosą za sobą znacznie więcej korzyści wpływających na stan naszego zdrowia. Warzywa są bowiem skarbnicą składników odżywczych, dzięki którym zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, chronią przed nowotworami i wzmacniają odporność.
Najmniejszą ilość kalorii mają zdrowe warzywo takie jak : ogórek, pomidor, bakłażan, boćwina, cukinia, brokuły, cebula, cykoria, dynia, fasolka szparagowa, kalafior, kalarepa, kapusta, papryka, por, rzodkiewka, seler korzeniowy i naciowy, szparagi oraz szpinak.
Warzywa zawierają dużo wody i mało węglowodanów, przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi i nie powodują nagłych napadów głodu.
Główna ich zaletą jest bogactwo zawartych w nich witamin i składników mineralnych.
Pomimo niskiej wartości energetycznej warzyw, zdarzają się wśród nich takie, które mają ich nieco więcej ze względu na wyższą zawartość skrobi. Do warzyw o wyższej zawartości cukrów, a co za tym idzie o wyższym indeksie glikemicznym należą:
ziemniaki,
gotowana marchewka,
buraki,
groszek zielony,
kukurydza,
bób,
warzywa strączkowe.