Zapoznając się ze składami produktów spożywczych dostępnych na sklepowych półkach można zauważyć, że wiele z nich zawiera w sobie dodatki do żywności. Niestety, część z nich w większych ilościach niekorzystnie oddziałuje na ludzki organizm. Osoby z alergiami powinny zwracać szczególną uwagę na niebezpieczne dodatki do żywności, które znajdują się w składach części produktów spożywczych.
Przykładowe substancje, których należy unikać to:
E173 – barwnik zwany aluminium.
E132 – indygotyn, który jest podejrzewany o działanie rakotwórcze.
E104 – żółcień chinolinowa, która może wywoływać alergie skórne.
E211, E212, E213 – są to konserwanty podrażniające śluzówkę żołądka i jelit, co prowadzi następnie do powstawania reakcji alergicznych.
E400 – kwas alginowy, którego wystrzegać powinny się kobiety w ciąży, ponieważ prowadzi on do wypłukiwania z organizmu cennych minerałów.
Są to tylko niektóre z substancji, a właściwie dodatków do żywności, z których spożyciem należy obchodzić się rozważnie oraz kontrolować to, ile dostarcza się tych substancji do organizmu. Niezwykle ważne jest więc zaznajomienie się z maksymalną dzienną dawką spożycia tych dodatków.